Saksonlar kimdir ne zaman nerede yaşadılar? tarihi hakkında bilgi

SAKSONLAR eski bir Germen kavmi. Tarihte ilk kez Saksonlardan söz eden Ptolemaios, Saksonların İS 2. yüzyılda, Kuzey Avrupa’da Elbe ve Trave ırmakları arasındaki bölgede yaşadıklarını yazar. Roma egemenliği döneminde Saksonlar Kuzey Denizi, Manş Denizi ve Atlas Okyanusu kıyılarında korsanlık yapıyorlardı.

Roma İmparatorluğu buna karşı önlemler alınca, Saksonlar 440-460 arasında Britanya’nın (İngiltere) güney ve güneybatı bölgelerini ele geçirip sömürgeleştirdiler. Almanya da ise Sieg ve Saale ırmaklarına kadar yayıldılar. Frank Krallığı için zararlı olduklarından Kral Charles Martel ve Kısa Pepin onları cezalandırmak için Saksonya üzerine seferler düzenlediler.


Sonunda Şarlman Saksonlara boyun eğdirdi (779-785) ve hepsini zorla Hıristiyanlaştırarak kütleler halinde yurtlarından sürdü, yerlerine Frank çiftçileri yerleştirdi (794-797). Saksonların sindirilmesi ve Hıristiyanlaştırılması, Şarlman tarafından çıkarılan ve onların adet ve geleneklerine saygı gösterilmesini sağlayan Sakson Yasası (Lex Saxonum) ile kolaylaştırıldı. Böylece Saksonların, Karolenjler etkisiyle diğer Germen halkları arasına karışması, Almanya’nın kuruluşunu hızlandırdı.