Sakkaroz nedir neyden oluşur kimyasal özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

SAKKAROZ kamış ya da pancar şekeri. Yalnız bu iki bitkide değil daha başka bitkilerin özsuyunda da bulunur. C12H22O11 formüllü bir ozit olan sakaroz suda eriyen, monoklinik prizmalar halinde billurlaşan beyaz katı bir maddedir.

160 derecede erir ve camsı bir kütle halinde katılaşır (akide şekeri). Daha yüksek sıcaklıkta önce karamela halini alır, sonra kömürleşir. Seyreltik asitlerin ya da mayaların etkisiyle bir molekül su alarak ikiye parçalanır: d-glikoz ve d-früktoz.


Sakkaroz eriyiği ışığı sağa saptırır. Bazlarla birleşen sakaroz, sakaratları oluşturur. Kireç bu amaçla baz olarak pancar suyunun temizlenmesinde kullanılır. Sanayide saf sakaroz şekerkamışından ve şeker pancarından elde edilir.