Saç nedir nasıl oluşur gelişim evreleri nelerdir? hakkında bilgi

SAÇ başta, kafatası derisinin üzerinde bulunan kıllar. Baş kılı. Baş üzerindeki saçlı deriden eğik çıkan pek çok sayıda kıldan oluşur. Her kılın dibinde bir kıl kökü ve onun yanı başında da bir yağ keseciği bulunur.

Saçlar yaşam boyunca durmadan uzayarak hep yenilenir. Gelişimi üç evre gösterir: Büyüme evresi (yaklaşık üç yıl); yozlaşma evresi (yaklaşık üç hafta); dökülme evresi (üç-dört ay). Baştaki kılların aşağı yukarı yüzde 85’i büyüme evresinde bulunur. Günde düşen normal saç sayısı 20 ile 50 arasındadır.


Çeşitli deri hastalıkları saç köklerinin ölümüne ve az çok geçici bir süre için saçların dökülmesine yol açabilir. Tifo gibi bazı hastalıklar saçların tamamen dökülmesine neden olabilir, ancak dökülen saçlar kısa bir sürede yeniden biter.


Yaşlılık nedeniyle birçok kimsede tepeden başlamak üzere saçlar dökülerek baş çıplaklaşır (dazlaklık). Saçların rengi deri rengiyle bağıntılıdır. Açık tenli olanların saçları kumral, koyu tenli olanlarınki siyah olur.


İnsanlar, özellikle kadınlar modaya uygun olarak saçlarını istedikleri renge boyayabilirler. Ancak saçlar büyüdüğü için dipleri değişik renkte görünmesin diye zaman zaman boyama işlemini yinelemeleri gerekir.