RİBONUKLEİK ASİT hücre sitoplazma ve çekirdeğinde bulunan ve proteinlerin yapımını sağlayan nükleik asit. RNA simgesiyle gösterilen bu nükleik asidin yapısı da dezoksiribonükleik asidin (DNA) yapısına benzer.
DNA’dan başlıca farkı genellikle molekül zincirinin çift değil tek olması, timin bağı yerine urasil bağı alması, bileşiminde d-2 dezoksiriboz yerine driboz bulunmasıdır. RNA’nın birkaç çeşidi vardır. Elçi RNA, hücre çekirdeğinde kromozomlarca, yani DNA tarafından sentezlenir.
Böylece DNA’daki genetik şifreyi almış olarak sitoplazmaya geçer, orada ribozomlar aracılığıyla proteinlerin sentezlenmesini sağlar. Ribozomun görevi RNA’nın getirdiği genetik şifreyi çözmek ve ona göre protein molekülü zincirinin yapımını başlatmaktır.
Taşıyıcı RNA (+RNA) denen bir RNA çeşidi de bu yapım sırasında, montaj zinciri üstünde yer alarak aminoasitlerin birbirine bağlanmasını sağlar. Böylece RNA’ların tümü, DNA’ya yardımcı olarak canlı varlıklarda genetik şifrenin gerek korunmasında, gerek çözülüp uygulanmasında birinci derecede rol oynar.