Ramazanoğulları beyliği nerede kuruldu kim son verdi ne zaman Osmanlıya katıldı? tarihi hakkında kısa bilgi

RAMAZANOĞULLARI Adana Bölgesinde egemenlik kurmuş olan bir Türk Beyliği. Ramazanoğullarının bağlı olduğu Üçok Türkmenleri, Moğol saldırısı sırasında Anadolu'ya gelerek, Memlukların yönetiminde bulunan Çukurova'ya yerleştiler.

Beyliğin kurucusu olan Ramazan Bey, Memluklar tarafından Elbistab Beyliğine atandı (1352); Ramazan Bey'den sonra yerine oğlu İbrahim Bey geçti. Adana naibi olan İbrahim Bey, Sis'i Memluklardan almak için Dulkadiroğlu Halil Bey'le birleşti (1376); yapılan savaşlarda önce yenildiler, ancak daha sonra Memlukları yenilgiye uğrattılar.


İbrahim Bey'den sonra yerine geçen kardeşi Ahmet Bey, Memluklarla iyi ilişkiler kurdu ve kızını Memluk Sultanı Ferec'e verdi. Ahmet Beyden sonra Beyliğin başına geçenler, beyliği iyi yönetemediler; bu nedenle beylik giderek zayıfladı ve eski önemini yitirerek Memluk valileri tarafından yönetilmeye başlandı.


Ramazanoğulları, Osmanlı-Memluk savaşlarında sürekli Memlukların yanında yer aldılar. Yavuz Sultan Selim'in Memluk Devletini yıkmasından sonra Ramazanoğulları Beyliği, Osmanlı Devletine bağlandı ve bu aileden olanlar çeşitli görevlere getirildi.