Radyoterapi nedir nasıl uygulanır kaça ayrılır nasıl bir tedavidir? hakkında bilgi

RADYOTERAPİ ışınlarla yapılan tedavi. Tedavinin amacına ve kullanılan ışınların cinsine göre çeşitlere ayrılır. Eritici radyoterapi, hasta dokuları, özellikle kanserli hücreleri yok etme, öldürme amacı güder. Bu da iki türlüdür.

a) Yüzeysel radyoterapi, vücuda az nüfuz edebilen ışınlardan yararlanır. Bu yöntem deri üzerindeki ve boşlukların yüzeyindeki kanserleri yok etmek için kullanılır. Günümüzde bu açıdan, özellikle yüzeyde bulunan urları tahrip için elektron ışınları kullanılır.


b) Derin radyoterapi, derindeki urların yok edilmesine yarar. Günümüzde bunun için doğrudan doğruya ışın kullanma yerine dokulara sokulan izotoplarla (kobalt) ya da tanecik hızlandırıcılarıyla (nötronlar) elde edilen ışınları kullanma eğilimi vardır. Tedavi sırasında yayılan ışınların miktarını ve ulaşması gereken derinliği iyi belirlemek gerekir. Işınların miktarı için birim olarak röntgen (R) kullanılır.


Derin radyoterapide ışınlanın vücuda girişinden ötürü hasta fenalık geçirebilir; hastada bulantı, kusma, baş dönmesi görülebilir. Ayrıca tedavi sırasında düzenli olarak kan muayeneleri yapılmalı, kansızlık ya da akyuvar eksikliği meydana gelip gelmediği denetlenmelidir. Düzeltici radyoterapi, hasta organların çalışma durumunda değişiklik yaparak onları düzeltme amacı güder. Bu yöntem şirpençe, nevralji, boyun sinirleri tedavilerinde kullanılır. Bunun için hafif dozda ve az girebilen bir radyoterapi gerekir.