Radyo nedir nasıl çalışır ne işe yarar frekans aralığı ne anlama gelir? hakkında bilgi

RADYO elektrik dalgalarıyla düzenli olarak yayın yapan posta. Radyo yayınlarını alıcı aygıt. Birincisine verici radyo, ikincisine alıcı radyo da denir. Birincisi gerek genlik, gerek frekans bakımından yüksek modülasyonlu işaretler yayar, ikincisi bunları alarak alçak Frekanslara ve sese çevirir. Bir yayında taşıyıcı dalganın modülasyonu yan bantlar oluşturur.

Dalgaların birbirine karışıp parazit yapmaması için her vericiye ve yayına ayrı bir frekans kanalı ayırmak gerekir. Bu amaçla 1947’de toplanan Uluslararası Telekomünikasyon konferansında bir anlaşmaya varılmış, bazı kurallar saptanmıştır. Daha sonra yapılan toplantılarda ise ülkelere ayrılan dalga boyları belirlenmiştir.


Radyo yayını için ayrılan frekans bantları uzun, orta, kısa ve çok kısa olmak üzere başlıca dört çeşittir. Uzun dalga için 15-285 kHz (1050-2000 m arası), orta dalga için 525-1605 kHz (187-560 m arası), kısa dalga için 2300 kHz’den 28.000 kHz’e 23 MHz’den 28 Mhz’e kadar olan dalgalar kullanılır (11-31 m arası). FM denen çok kısa dalga için de 87,5 MHz ile 100 MHz arası frekanslar kullanılır. Bu yayınlar çok uzağa gidemediği için ancak dar bir çevre için yayın yapan kent radyolarına elverişlidir.


Yayın alanı, yani kanal sayısı az olduğu için uzun ve orta dalgalar ülkeler arasında paylaştırılırken dünya bağımsız bölgelere bölündü. Türkiye’nin içinde bulunduğu Avrupa Bölgesi Greenwich’in batısında 10. ve doğusunda 40. meridyenle, güneyde de 30. paralelle sınırlandı. 1948’de Kopenhag’da toplanan Avrupa Radyo Yayın Konferansı’nda, 1950 yılında yürürlüğe giren bir frekans dağılım planı hazırlandı. Buna göre uzun dalgada 18 kanala 21 istasyon, orta dalgada 121 kanala 300’den fazla istasyon yerleştirildi.


Böylece hem istasyonların birbirine karışması önlenmiş oldu, hem de yeterince frekans farkı bulunan vericilerin aynı binada çalışması sağlanarak işletme giderleri azaltılmış oldu. Dinleyiciye kolaylık olsun diye bütün radyolar önceden yapılan programlara göre yayın yaparlar. Yayın programlarında her türlü müzik, konuşmalar, haberler, eğlenceler, oyunlar ve filmler, vb. yer alır. Bunların oranı istasyondan istasyona değişiklik gösterebilir. Bazı istasyon müziğe, bazısı, eğitime, bazısı haber yayınına daha çok yer ayırır.