RADAR radyo elektrik dalgalarının bir engel üzerine çarpıp geri dönmesiyle o engelin konumunu ve uzaklığını belirleyen aygıt. “Radar” sözcüğü “Radio Detection and Rangin” sözlerinin kısaltmasıdır. Bu aygıtın çalışması, çok dar ve çok kısa süreli bir demet halinde yayınlanan radyoelektrik dalgaların engele çarptıktan sonra yansıyarak vericiye dönmesi ilkesine dayanır.
Dalgaların gidiş geliş süresinin bilinmesi (ışık hızıyla), engelin uzaklığını hesaplamak olanağını verir. Engelin yönü de dalgaların yayınlanmasına ve alınmasına yarayan antenin o andaki konumuyla anlaşılır. Radar, yön verebilen ortak antenli bir alıcıyla bir verici ve genellikle katodik bir osiloskoptan oluşan ve sonuçları veren bir göstergedir.
Başlangıçta radarlar metre cinsinden dalgalar üstünden çalışırdı; sonra desimetre cinsinden dalgalara geçildi; günümüzde genellikle santimetre cinsinden dalgalar kullanılmaktadır. Çünkü dalgalar ne kadar kısa olursa dar bir demet haline getirilmesi o kadar kolaylaşır ve küçük engellerin bulunması daha elverişli olur.
Yönlendirici bir antenden yayınlanan elektromanyetik dalga demeti içinde rastlanan çeşitli nesneler (engeller), bu dalgaları geri çevirir ve alıcı radarın katod ışınları borusundan geçen ışınlar, ekran üzerinde uzaktaki nesnenin görüntüsünü oluşturur.
Örneğin, yansıma, saniyenin yüz binde biri kadar bir zaman içinde olmuşsa (elektromanyetik dalgaların saniyedeki hızı 300.000 km’dir), yansıtıcı nesnenin 1.5 km kadar uzakta olduğu anlaşılır. Bu yöntemden geceleyin, sisli havalarda ve öteki kötü görüş koşullarında da yararlanılabilir.
Bu özellikleri nedeniyle radardan genel olarak hava trafiğinde ve uçuş halindeki öteki uçakların, seyir halindeki gemilerle denizaltıların, limanların, kanalların vb. yerlerinin saptanılmasında yararlanılır. Ayrıca radar, Ay’ın ve Mars gezegeninin incelenmesinde de başarıyla kullanılmıştır.