Psikoloji nedir ne iş yapar neyi inceler ne zaman ortaya çıktı? hakkında bilgi

PSİKOLOJİ ruhsal olgular bilimi. 19. yüzyılın ikinci yarısında, biyoloji gibi, felsefeden ayrılarak deneysel bir bilim olarak ortaya çıktı. Önce kendiliğinden ya da deneyle ortaya çıkan bilinç olgularını içebakışla inceleme şeklinde belirlendi, daha sonra tavır ve davranışları da içeren bir bilim haline geldi.

Psikoloji her şeyden önce insan ruhuna özgü algılama, bellek, zeka gibi ruhsal işlevleri, öğrenme, alışkanlık gibi davranışları ele alıp inceler, bunların bağlı bulunduğu ilkeleri bulmaya çalışır.


Karşılaştırmalı psikoloji, deneysel psikoloji ve psikometri, çocuk psikolojisi, hayvan psikolojisi, sosyal psikoloji gibi dallara ayrılan psikolojiden birçok uygulama alanında yararlanılır.


Bunlar arasında en başta geleni çocukların ve yetişkinlerin eğitimidir. Eğitimin çocuğun ve kişinin psikolojisine uygun olması gerekir Bu uygunluğun ne olabileceğini ve derecesini de ancak psikoloji gösterebilir. Bundan başka askerlikte, adalet işlerinde ve hastaların tedavisinde de psikolojiden önemli ölçüde yararlanılır.