Pozitivizm nedir temsilcileri kimlerdir neyi reddeder neyi savunur? felsefesi hakkında bilgi

POZİTİVİZM metafiziği gereksiz sayan, olayları gözlemlemek ve onları yöneten doğal kanunları belirlemek isteyen felsefe. Felsefe öğretisi olarak kurucusu ve en büyük temsilcisi Fransız düşünürü Auguste Comte’tur. Ünlü düşünürlerden John Stuart Mill ve Herbert Spencer de aynı görüşü paylaşırlar.

Alman filozofu Eugen Dühring pozitivizmi daha da ileri götürerek diyalektik materyalizme yaklaşır. Auguste Comte'un öne sürdüğü biçimiyle pozitivizm hem bir bilimler felsefesi, hem de bir siyaset ve bir çeşit dindir.


Comte görüşlerini ''üç hal kanunu'' ile özetlemiştir. Ona göre toplumlar başlangıçta dinsel inanç üstüne kurulmuştu. Ondan sonra metafizik çağı yaşayan insanlık, artık pozitif bilim çağına girmiştir.


Pozitivizmde en yüce varlık, tapınılacak tek şey “İnsanlık”tır. Comte pozitivizmi bir çeşit din haline getirmiş ve kurallarını da saptamış olmakla birlikte bütün pozitivistler aynı anlayışta değildirler. Başka düşünürler, öğretinin din dışı anlayışını benimserler (Littre, John Stuart Mill, vb.).