Potasyum nedir ne işe yarar özellikleri nelerdir nerelerde kullanılır? hakkında bilgi

POTASYUM yumuşak kıvamda katı bir element. Simgesi K (kalyum), atom numarası 19, atom ağırlığı 39,1 yoğunluğu 0,86, ergime derecesi 63 °C. Doğada serbest bulunmayan, bileşiklerinden elde edilen yumuşak ve kırılgan bir maddedir, kırıldığı zaman kırık yeri parlak olur.

Havadan şiddetle etkilenir ve kararır. Çok şiddetli bir indirgeyicidir, soğuk suyu ayrıştırarak açığa çıkan hidrojeni tutuşturur. Havada çok kolay oksitlendiğinden metalsilerin çoğuyla da birleşir. Bütün bu nedenlerle vazelin ve gazyağı içinde saklanır. Bileşiklerinden potasyum oksit K2O suda çözünerek potas KOH verir.


Potasyum klorür KCI renksiz küpler biçiminde billurlaşır ve 768 derecede ergir. Çeşitli madenlerden elde edilen bu madde potas bileşikleri, özellikle gübre yapmakta işe yarar. Potasyum sülfürler K2S ve KSH, havada oksitlenerek polisürfür veren eriyiklerdir, kükürt banyolarının hazırlanmasında kullanılır.


Potasyum sülfat K2SO4 varek küllerinden ve pancar melasından elde edilir, alüminyum sütfatla birleşerek şap oluşturur. Potasyum karbonatlar K2CO3 ve KHCO3 odun külünde bulunan katı maddelerdir, camcılıkta kullanılır. Potasyum silikatlarsa yumuşak nesneleri sertleştirmekte işe yarar. Potasyum ve bileşikleri özellikle gübre sanayinde büyük önem taşır.