Portakal nedir nerede yetişir faydaları özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

PORTAKAL turunçgillerden meyve ağacı (Citrus aurantium) aynı ağacın meyvesi. Anayurdu büyük bir olasılıkla Güney Asya'dır. Ağacın boyu 10 metreye varır. Yaprakları meşin gibi sert, parlak ve düz kenarlıdır. Portakal ortalama yaz sıcaklığı 23 derece, kış sıcaklığı 0 dolayında olan ılık yerlerde yetişir. Bu nedenle Akdeniz iklimine uygun bir bitkidir ve tüm Akdeniz çevresindeki ülkelerde (Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Yunanistan, İtalya, İspanya, Tunus, Cezayir, Fas, vb.) yetişir.

Meyve bahçelerinde üretilen portakal ağaçlarının boyu genellikle 2-3 m arasındadır ve yıllık meyve verimi ortalama 500 portakal dolayında olur. İyi ürün almak için her yıl gübrelemek ve zaman zaman sulamak gerekir.


Portakal yuvarlak ya da biraz oval biçimde, hafif pütürlüce sarı kabuklu bir meyvedir. C vitamini bakımından çok zengin sulu ve tatlı bir özü vardır.


Meyvenin yenen bölümü dilimlidir. Her dilimde bir ya da iki çekirdek bulunur. Bazı çeşitlerinde çekirdekler köreltilmiştir, bunlara çekirdeksiz portakal denir.


Portakalın kabuğunda bulunan uçucu yağ eczacılıkta ve besin sanayinde kullanılır. Portakalın çiçeklerinden portakal çiçeği esansı yapılır.