Porselen nedir neyden nasıl yapılır ne zaman nerede bulundu? tarihi hakkında bilgi

PORSELEN kaolin denilen bir topraktan yapılan sert ve yarı saydam seramik. Kalınlaştıkça saydamlığı kaybolur. Porselen yapmak için önce kaolin, feldispat ve su karışımından porselen hamuru karılır, sonra bu hamura çeşitli yöntemlerle şekil verilir.

Yapılan porselen nesneler, pişirilmedikçe porselen niteliği kazanamaz. Pişirme, iki evrede yapılır. Birinci pişirme, 1000 derece sıcaklık ister ve bu pişme sonunda porselen sırlanmaya elverişli hale gelir. Parça sırlandıktan sonra 1400 derecede yeniden pişirilir. Ancak üstüne ayrıca süs ve yaldız yapılacaksa bunları sabitleştirmek için üçüncü bir pişirme gerekir.


Gerçek porselen ilk olarak Çin’de Tang sülalesi döneminde (7. 9. yy) yapılmıştır. Efsanelere göre porselenin tarihi Çin’de İÖ 4. binyıla kadar iner. Çin’de porselencilik Sung döneminde (10. 13. yy) çok daha mükemmel hale geldi. Bu porselenlerde hamur son derece ince, şekiller sade ve sırlar hem çok ince, hem de süslüdür.


Önceleri yaygın el sanatı şeklinde süren porselen yapımı, Ming döneminde fabrika imalatına dönüşmüş ve en önemli yapım merkezi Kiangsi kenti olmuştur. Yüksek sıcaklık renkleri (kobalt mavisi, bakır kırmızısı) ve düşük sıcaklık sırları, porselen üzerinde çok değişik süslemeler yapma olanağı sağladı. Çin porselenciliği 19. yüzyıla kadar sürekli ilerleme gösterdi ve bu tarihten sonra gerilemeye başladı.


Çin ve Kore’nin etkisinde kalan Japonya’da da 17. yüzyıldan sonra önemli ölçüde porselen yapımına başlandı. Kutani ve Orita atölyelerinde porselenlere zaman zaman o denli özgün motifler yapıldı ki, bu parçaları Çin porseleninden ayırt etmek zorlaştı. Çin porselenleri, 16. yüzyıldan itibaren batıya satılmaya başladı. Sonra buna Japon porselenleri de katıldı.


Avrupa, uzun süre doğu porselenlerini satın almakla yetindi. Çünkü porselen yapacak kaolin ve teknik bilinmiyordu. 16. yüzyıldan sonra taklit yoluyla yapımlar başladı. 17. yüzyılda Fransa’da başlayan porselen sanayi daha sonraki yüzyıllarda büyük gelişme gösterdi ve bütün Avrupa’ya yayıldı. Çin porseleni ile Avrupa porseleni arasındaki başlıca fark Avrupa porseleninde kaolin oranının daha yüksek oluşudur. Bu nedenle Avrupa porseleni daha yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğu gibi aynı zamanda daha uzun ömürlü olur.