Pompa nedir ne işe yarar nasıl çalışır? hakkında bilgi

POMPA sıvıları bulundukları yerden yukarıya çıkarmaya, gazları sıkıştırmaya ya da boşaltmaya yarayan aygıt. En yaygın türü pistonlu pompa, en basit türü de bisiklet pompasıdır. Bisiklet pompası gibi gaz pompalarında, hava sızdırmaz bir maddeden yapılmış bir silindir ile bunun içinde ileri geri gidip gelebilen bir piston bulunur.

Piston havayı sıkıştırarak bir başka nesne içine doldurmayı sağlar. Pompaların en yaygın olanlarından biri su pompalarıdır. Bunların en basiti de su tulumbasıdır (emme tulumba). Silindir içindeki pompa yukarıya çekildiği zaman içerdeki hava genişler ve bu havanın basıncı düşer.


Atmosferin (havanın) basıncı silindir içindekinden yüksek olduğu için suyu silindirin içine iter. Başka bir deyimle su, pompa tarafından emilir. Bu türlü pompalarda su ancak atmosfer basıncına eşit bir su sütunu kadar yükselebilir.


Havayı emmek için, yani vakum yaratmak için piston yerine pervane de kullanılabilir. Nitekim günümüzde elektrik motoru ile çalışan pompaların çoğunluğu bu esasa dayanan santrifüj pompalardır. Bunlarda çok hızlı dönen pervanemsi bir kurs vakum yaratarak suyu aşağıdan çeker ve yukarıya basar. Derinden su çekmek için kursların sayısı artırılabilir (kademeli pompalar).