Plazma nedir nasıl elde edilir ne işe yarar? hakkında bilgi

PLAZMA gaz moleküllerinden, pozitif iyonlarla negatif elektronlardan oluşan akışkan. Güneş ve yıldızlar plazmadan oluştuğu için, evrende en yaygın madde hali plazmadır. Plazma, plazma hamlaçlarında, sıcaklık çok yükseltilerek, bir gazdaki iyonlaşma oranı artırılmak suretiyle yapay olarak elde edilebilir.

Elektriklenmiş parçacıkların varlığı nedeniyle, plazmanın elektrik iletkenliği çok yüksektir. Yoğun bir manyetik alan yardımı ile plazmayı, camdan ya da madenden bir kap içine alma olanağı vardır. Ne var ki, plazmayı oluşturan parçacıkların yüksek devinme hızı yüzünden, plazma kütlesi çok kararsızdır, bu durumda ancak, saniyenin on binde biri kadar bir süre için alıkonabilir.


Termonükleer enerjiyi dizginleyip yararlı işlerde kullanmak ve termik enerjiyi doğrudan doğruya elektrik enerjisine dönüştürmek için plazmalar yardımı ile birtakım deneyler yapılabilmiştir. Plazma, maddenin bir dördüncü hali olarak da düşünülebilir. Çünkü plazmanın durumu maddenin üç halinden (katı sıvı gaz) tamamen değişiktir.