Platin nedir ne işe yarar nerede kullanılır özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

PLATİN beyazımsı renkte, yumuşak ve değerli bir element. Simgesi Pt, atom numarası 78, atom ağırlığı 195,23; yoğunluğu 21,4; ergime derecesi 1.755 °C. Kolay biçimlenebilen sağlam bir madendir. Parçalandığı zaman gazları, özellikle hidrojeni soğurur. Her sıcaklıkta oksitlenir, sıcakken klorla kükürtle ve kaynaşabilen metallerle birleşir. Asitlerden etkilenmez, altın suyunda erir.

Platin, kumlar arasında altınla ve aynı gruptan birtakım madenlerle karışık olarak bulunur. Karışımda, ayrıca önemli miktarda demir ve bakır da görülür. Platinle karışık madenler, yatağın yakınında bir dizi yıkama ile temizlenir. Böylece, platin cevheri elde edilmiş olur. Sonra nitrik asidin etkisi ile demir ve bakır giderilir. Ayrıca daha birtakım işlemler uygulanarak saf platin elde edilir.


Saf platin, çevre sıcaklığında olduğu kadar, yüksek sıcaklıklarda da havadan etkilenmediği ve kimyasal maddelerin çoğuna karşı dayanıklı olduğu için, kimya sanayinde ve laboratuvarlarda pota, kapsül, elektrot gibi araçların yapımında kullanılır.


Kuyumculukta, az oranda bakır, rutenyum ya da iridyum katılarak alaşım halinde işlenir. Böylesi, daha sert ve dayanıklı olur. Platin alaşımları özellikle sık açılıp kapanan elektrik kontaklarında (oto distribütörü), cerrahide, diş protezlerde, hassas fizik aletlerinde çok kullanılır.