Plaka nedir ne işe yarar hangi plaka nerenin? il il plaka kodları hakkında bilgi

PLAKA lastik tekerlekli taşıtlara ve traktörlere takılan ve aracın ili ile sıra numarasını gösteren levha. Trafik kanununa göre, bir aracın trafiğe çıkarılabilmesi için yapılan fenni muayene sonucunda emniyet müdürlüklerine bağlı trafik şubelerince verilir.

Plaka üzerinde iki grup rakam ve bunların arasında iki harf bulunur. Baştaki rakamlar aracın kayıtlı olduğu ili, ondan sonra gelen harflerle sayılar da kayıt ve sicil numarasını gösterir. Örneğin 34 AE 180 plakalı bir taşıtın İstanbul ilinde AE 180 sıra numarasında kayıtlı olduğu anlaşılır. Plaka üzerinde trafik şubesinin soğuk damga halinde kabartma mührü bulunur.


Ayrıca, aracın mülkiyetine göre plakaların renkleri de farklıdır. Özel araçlarda plakalar beyaz üzerine siyah rakamla, resmi araçlarda siyah üzerine beyaz rakamla, polis araçlarında yeşil üzerine beyaz rakamla, yabancı özel araçlarda mavi üzerine beyaz rakamla, yabancı resmi araçlarda beyaz, üzerine yeşil rakamla, mülki amirlik1ere ait makam arabalarında beyaz üzerine kırmızı rakamla, cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve parlamento makam araçlarında kırmızı üzerine yaldızlı rakamla yazılır.

Plaka kodları