PİYANGO bilet denen numaralı kağıtları satın alanlar içinde, çekilen kurada kazananlara ödül (para, eşya, vb.) verilmesini öngören talih Oyunu. Kökeni, Eski Roma dönemi bayram ve eğlencelerine dayanır. Roma’da Saturnus bayramlarında ve şölenlerde eğlence olsun diye piyango düzenlenir, ikramiye olarak daha çok gülünç nesneler verilirdi.
Ortaçağda unutulan piyango, 17. yüzyılda Fransa’da yeniden ortaya çıktı ve 18. yüzyılda bütün Avrupa ülkelerine yayıldı. Zamanla devletler piyangonun bir gelir kaynağı olabileceğini düşünerek tekellerine aldılar.
Türkiye’de de 1939 yılında kanunla, Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak bir Milli Piyango idaresi kuruldu. Milli Piyango ödülleri, çekilişte kazananlara para olarak ödenir. Ancak Türkiye’de daha başka tür piyangolar da düzenlenir.
Özel dernekler, spor kulüpleri, siyasi partiler eşya piyangoları düzenleyebilirler. Bunun için valilikten izin almaları, bastırılan biletleri denetimden geçirtmeleri gereklidir. Uygulanışı ve yönetimi farklı olmakla birlikte, Spor Toto da bir çeşit piyango sayılır.