Peyami Safa kimdir eserleri nelerdir? edebi kişiliği ve biyografisi hakkında bilgi

Peyami SAFA (1899-1961). gazeteci ve yazar. Ozan İsmail Safa’nın oğludur. Küçük yaşta başlayan ve yıllarca süren hastalığı yüzünden düzenli bir öğrenim göremedi, ancak sürekli okuyarak kendi kendini yetiştirdi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra gazeteciliğe başladı.

Arkadaşlarıyla çıkardığı Yirminci Asır adlı akşam gazetesinde yayımladığı öykülerle ilgi çekti (1918). İlk romanı Sözde Kızlar 1923 yılında tefrika edildi ve o da ilgiyle karşılandı. 1924’te Server Bedi imzasıyla yazmaya başladığı polis romanlarında Cingöz Recai adlı kahramanın serüvenlerini anlattı.


İkinci Dünya Savaşı yıllarında gazetelerde Nazi Almanya'sının siyasetini savunan yazılar yazdı. 1946-1950 döneminde kalemini CHP’nin savunması için kullandı. 1953'ten sonra devrimlere karşı çıkan batılılaşmaya cephe alan, gelenekçi-mistik eğilimli Türk Düşüncesi Dergisi’ni yayımladı ve ölümüne kadar bu görüşleri savundu.


Yazdığı psikolojik tahlil romanları ile de gazeteciliği kadar ilgi gördü. Romanlarında ruh çözümlemeleri önemli yer tutar. 


Başlıca eserleri,


Roman: Dokuzuncu Hariciye Koğuşu; Fatih-Harbiye; Matmazel Noralya’nın Koltuğu; Biz İnsanlar; Yalnızız.


Araştırma ve fıkra kitapları: Türk İnkılabına Bakışlar; Millet ve İnsan; Doğu-Batı Sentezi.