Poker nedir kaç kağıtla nasıl oynanır kuralları nelerdir? hakkında bilgi

POKER iskambil kağıtlarıyla oynanan bir kumar oyunu. İki kişiden yedi kişiye kadar, değişik sayıda oyuncuyla oynanan türleri vardır. 4 kişi ile oynanan pokerde, 32 kağıt kullanılır (as, ruva, dam, vale, onlu, dokuzlu, sekizli ve yedili).

Renklerde değer sırası şöyledir: Kupa karo, maça, sinek. Oyuna kağıt çekilerek başlanır. En yüksek değerde kağıdı çeken sol başta olmak üzere, oyuncular sıralanır. İlk oyuncu ortaya kararlaştırılan miktarda parayı koyduktan Sonra birer birer olmak üzere soldan sağa doğru herkese beşer kağıt dağıtır. Yerdeki ilk para miktarına pot denir. Elinde en az iki ruva, iki as ya da daha yüksek değerde (döper, kent, ful, üç, vb.) kağıt bulunan oyuncu “uvertür” ya da “açık” diyerek oyunu açar; elinde böyle kağıt olmayan oyuncu pas diyerek konuşma sırasını solundaki oyuncuya bırakır.


Bütün oyuncular pas geçerse yerdeki pot kalır. İkinci oyuncu tarafından yeniden kağıt dağıtılır. Oyun açılırsa, açan oyuncu genellikle ortaya pot kadar para ya da fiş sürer, başka katılan varsa onlar da o kadar sürerler. Ondan sonra oyuncular ellerindeki beş kağıttan en çok üçünü isterlerse, ıskarta çıkarıp yerine kağıt isterler, istemeyen almaz, ıskarta da çıkarmaz.


Bu sefer artırmalar başlar. Aslında oyunun açılışında ya da oyuna girişte ve kağıt aldıktan sonra istedikleri kadar artırma yapabilirler, ancak genellikle asıl artırmalar ıskarta çıkartıp yeni kağıt aldıktan sonra yapılır.


Artırmalar sona erince eller açılır, eli en yüksek olan kazanır ve yerde birikmiş parayı alır. Yalnız artırmalarda genellikle herkes oyuna başlarken önüne ne kadar para almışsa (kav) en çok o kadar artırabilir ve buna rest denir.


Kazanma bakımından ellerin dereceleri de şöyledir:


1- Per: aynı cins iki kağıt;

2- Döper: ayrı iki kağıttan ikişer tane;

3- Kent: rastgele renkten sıralı beş kağıt;

4- Üç: aynı cinsten üç kağıt;

5- Ful: bir cinsten üç, bir cinsten iki kağıt;

6- Renk: aynı renkte rastgele beş kağıt;

7- Kare: aynı cins dört kağıt;

8- Floş: aynı renkten sıralı beş kağıt;

9- Floş ruvayel: astan başlayarak aynı renkte sıralı beş kağıt. Poker oyununun en büyük kağıdı budur.


Bir poker partisi iki şekilde oynanır: İlki belirli bir süre içinde, 1-1,5 saat gibi; ikinci ise oyunun kurallarını uygulayarak oynanır (tur, gelgel, merdiven, kare turları).