Piramitler nedir nerede özellikleri nelerdir neden ne zaman yapıldı? hakkında bilgi

PİRAMİTLER Eski Mısır firavunlarının yaptırdığı piramit biçimindeki anıt mezarlar. Başlangıçta yalnız firavunlar için yaptırılır, ölen firavunun cesedi piramidin içindeki özel mezara mumyalanarak konurdu.

Dıştan, merdiven basamakları şeklinde yükselen piramit, bu biçimiyle Güneş Tanrısı Ra’ya Büyüklüğü ve görkemiyle (Gizedeki Keops Piramidi’nin yüksekliği 146.60 m) güneşin yararlı ışınlarını somutlaştırmış sayılıyordu. Firavunun mezarı, piramidin içinde ortadan biraz yukarıda yapılmış özel bir odada bulunur, ondan daha aşağıda kraliçenin mezar odası yer alır, her birinin mumyalı cesedi ve değerli eşyası, mücevherleri aynı odaya konurdu.


Eski İmparatorluk döneminde (İÖ 28.-23. yüzyıllar) ve ondan sonra daha küçük çapta olmak üzere Orta İmparatorluk döneminde (İÖ 20.-18. yy) yapılmış olan piramitlerin sayısı irili ufaklı 80’i bulur. Bunlardan üçü, çok büyüktür.


Nil’in batı yakasında, Kahire yakınında bulunan bu üç piramit firavun Keops, Kefren ve Mikerinos’un piramitleridir. Günümüzden 4.000 yıl önce yapılmış olan bu anıt mezarlar eski tarihçilerce, dünyanın yedi harikasından biri sayılmıştır.


Binlerce yıl içinde önemli ölçüde aşınmış olmakla birlikte piramitler, bugün de görkemli bir şekilde ayakta durmaktadırlar. Eski Mısır’a ait tapınaklarla birlikte bu anıtlar günümüzde Mısır’ın en önemli turizm merkezini oluştururlar.