PEYNİR sütten yapılan ve ana maddesi kazein olan besin. Hemen hemen dünyanın her yerinde bilinir. En çok inek, koyun, keçi ve manda sütünden yapılır. Ancak bu hayvanların hiç bulunmadığı, ya da çok az bulunduğu yerlerde deve, kısrak, eşek ve rengeyiği gibi evcil hayvanların sütünden de yararlanılır.
Bütün peynirler, süte peynir mayası katılıp içindeki kazein pıhtılaştırılarak yapılır. Kaliteli peynir yapmak için, sütün yağı alınmaz. Ancak yağın bir bölümü ya da tamamı alınarak da peynir yapılabilir. Böyle peynirlere az yağlı ve imansız peynir denir.
Ortalama olarak 5 kilo sütten 1 kilo peynir elde edilir. Süt süzüldükten sonra 32-35 derece arasında ısıtılıp mayalanır, pelteleşinceye kadar aynı sıcaklıkta tutulur. Pelteleşme gerçekleştikten sonra elde edilen peynir, cinsine ve çeşidine göre daha birtakım işlemlerden geçirilerek, işlenip hazırlanır.
Bütün dünyada yapılan peynirlerin pek çok çeşidi vardır: Beyaz peynir, kaşkaval peyniri, dil peyniri, tulum peyniri, kaşar peyniri, gravyer peyniri, mihaliç peyniri, küflü peynir, lor, vb. Özellikle peynir sanayinin çok geliştiği batı ülkelerinde peynir çeşitleri pek çoktur.
Türkiye’de en çok beyaz peynir, sonra kaşar, tulum ve mihaliç peyniri üretilir. Ayrıca yerel adlar taşıyan ve ufak farklarla bu ana gruplardan birine giren değişik türde peynirler de vardır.