PEÇENEKLER eski bir Türk kavmi. Önce Orta Asya'da Göktürklere, sonra Uygurlara bağlı olarak yaşadılar. 8. yüzyılda Karluklara yenilerek Aral Gölü yöresine çekildiler. Burada da Oğuzların saldırısına uğrayınca önce kuzeye Volga boylarına, oradan da batıya göç ettiler.
Karadeniz’in kuzeyine yayıldılar. 10. yüzyılda Volga’dan Tuna’ya kadar Karadeniz kuzeyine egemen oldular. Ruslarla ve Bizanslılarla savaştılar. 11. yüzyılın ilk yarısında Trakya'daki Bizans topraklarına akınlar yaptılar. Bizanslılar, ancak bir başka Türk kavminin (Kumanlar) ) yardımıyla Peçenekleri yenilgiye uğratabildiler (1091).
Daha sonra Peçenekler Balkanlar’da yerli kavimlerle karışıp benliklerini yitirdiler. Peçenekler 300 yıllık tarihleri boyunca yerleşik bir düzene geçemediler ve merkezi bir devlet kuramadılar. Oba, oymak, boy şeklinde örgütlenmişlerdi. Peçenekler sürekli savaştıklarından at ve silaha çok önem verirlerdi.
Dinleri şaman dini olduğu için ölümden sonra da ruhun yaşadığına inanırlar ve mezarlarına ölünün sağlığında kullandığı eşya ve silahlarını da gömerlerdi.