Patlıcan nedir anavatanı neresidir çeşitleri nelerdir nasıl bir sebzedir? hakkında bilgi

PATLICAN iki çenekliler sınıfının patlıcangiller familyasından bir yıllık otsu bitki (Solanum melongena) ve bu bitkinin sebze olarak yenen mor renkli uzunca ya da toparlak meyvesi. Anayurdu Hindistan olan patlıcan tropikal bölgelerde, güneşli ılıman ülkelerde yetiştirilir.

Orta ve Kuzey Avrupa da çok az tanınan bu bitki Türkiye’nin en önemli yaz sebzelerinden biridir. Gövdesi 50-80 cm yüksekliğindedir. Uzunca büyük yapraklı, beyaz ya da mor renkli erdişi çiçekli olan patlıcanın meyvesi çok iridir. Dışı parlak mor renkli bir kabukla kaplı olan meyvelerin içi etli ve beyazdır. 200 gramdan 3-4 kg’a kadar ağırlıkta olanları vardır. Tohumla üretilir.


İlk önce sıcak yastıklarda şubat, mart aylarında fideler yetiştirilir, nisan ayında bu fideler bahçelere götürülür. Sıcak yerlerde hazirandan, başlayarak ürün alınabilir. Günümüzde seracılık geliştiği için daha erken aylarda bile ürün alınabilmektedir.


Türkiye’de yetiştirilen patlıcan çeşitleri: 1- İstanbul kemer patlıcanı (boyu 20-25 cm, kalınlığı 3-7 cm) çok verimli bir patlıcandır. 2- İzmir Halkapınar patlıcanı (boyu 20-25 cm, kalınlığı 6-8 cm, uç tarafı sap tarafına göre daha dolgunca) koyu mor renkli son turfandaya elverişli bir patlıcandır.


3- Bostan patlıcanı, topan ya da topane patlıcanı da denir. 3-4 kg çekecek kadar irileşebilir. Çekirdeği az, eti lezzetli yuvarlakça bir patlıcandır. Bunlardan başka Adana patlıcanı, Kuşadası patlıcanı gibi patlıcan çeşitleri de vardır.