Pasaport nedir ne işe yarar nereden alınır? hakkında bilgi

PASAPORT yabancı ülkelere gidecek yurttaşlara devletçe verilen ve kişinin kimliğini belirleyen resmi belge. Türkiye’de her yurttaşın alabileceği normal pasaportlar valiliklerce verilir. Pasaportları il emniyet müdürlükleri hazırlar.

Bundan başka birtakım özel pasaportlar vardır. Kırmızı kapaklı olanlara diplomatik pasaport denir. Bunlar dışişlerinde görevli diplomatlara ve parlamenterlere verilir. Gri kapaklı olanlara hizmet pasaportu denir. Bunlar yurt dışına görevli olarak gönderilen devlet memurlarına (diplomat olmayanlar) verilir.


Yeşil kapaklı olanlara özel pasaport denir. Bunlar da birinci, ikinci ve üçüncü derecede bulunan devlet memurlarına ya da bu derecelerden emekli olanlara verilir. Özel pasaportların hepsi Dışişleri Bakanlığınca düzenlenip verilir.


Kolayca taklit edilemesin diye pasaportlar küçük bir defter biçiminde özel kağıda birkaç renkli ve filigranlı basımla hazırlanır, özel biçimde numaralanır ve soğuk damga ile damgalanır. Her pasaportta vizeler ve çeşitli muayeneler için yeterince sayfa bulunur. Süresi biten pasaportların süreleri içerde alındıkları makamlarca, yurt dışında konsolosluklarca uzatılır. Pasaport verilirken ve süresi uzatılırken pasaport sahibinden yasa ile belirlenen miktarda harç alınır.