Partenogenez nedir özellikleri nelerdir hangi canlılarda görülür? hakkında bilgi

PARTENOGENEZ döllenmesiz üreme. Gerek hayvanlarda, gerek bitkilerde döllenmemiş bir dişi gametin gelişip yeni bir birey meydana getirmesine denir. Bu açıdan partenogenez ile daldırma, çelik ya da tomurcukla üreme gibi doğrudan doğruya üremeleri birbirine karıştırmamak gerekir. Çünkü bu çeşit üremelerde döllenme yoktur, ancak başlangıç hücresi diğer somatik hücreler gibi diploittir; bir başka deyimle onlarda üremeyi sağlayan hücreler cinsel üreme hücreleri (dişi ve erkek gamet) değildir.

Partenogenezin de birçok çeşidi vardır. En katıksız partenogenez, erkeği olmayan türlerde (daphnia) ya da çok az erkeği bulunan türlerde (phasma) görülen partenogenezdir. Partenogenezin en çok görülen biçimlerinden biri mevsimlik olanıdır. Asmabiti başta olmak üzere birtakım bitki bitleri yazın çiftleşmezler, dişiler doğrudan doğruya yumurtlar ve bunlardan yeni yavrular oluşur, ama kışa dayanıklı yumurtalar yumurtlamak için sonbaharda çiftleşirler.


Arılarda (bal arısı) anaarı ilk çiftleşme uçuşunda edinip sperma kesesinde biriktirdiği erkek gametlerle kendi yumurtalarını döllendirerek peteklere bırakır ve yıllarca (en çok beş yıl) bunlardan dişi olan işçi arlar doğar. Arada bir döllemediği yumurtalardan erkek arılar oluşur. Sperma kesesinde hiç sperma kalmadığı zaman yumurtladıklarındansa hep erkek arlar doğar. O zaman arıcılar bu yaşlı anaarıları yakalayıp kovandan atarlar.


Deneysel olarak da laboratuvarlarda pek çok partenogenez halleri yaratılmıştır (Loeb Delage, Bataillon vb.). Bunlarda görülen en ilginç ve ortak yan, herhangi bir şekilde uyanılan (iğne ile çizme, bir noktasını delme, vb.) her yumurtanın harekete geçerek çoğalmaya başlamasıdır.