Parlamento nedir ne anlama gelir görevleri nelerdir? hakkında bilgi

PARLAMENTO yasa yapmak, bütçeyi hazırlamak ve hükümeti denetlemek üzere seçimle kurulan meclis ya da meclisler. Yasama organı. Parlamentonun normal görevi yasama görevidir, yani yasa yapmaktır. Bir yasanın yapılması için ya bir veya birkaç parlamenterin bir yasa teklif vermeleri, ya da hükümetin bir yasa tasarısı sunması gereklidir.

Bir ya da birkaç parlamenterin sunduğu yasa teklifi hükümetçe benimsenmedikçe kolay kolay yasalaşamaz. Bu nedenle yasalar genellikle hükümetçe hazırlanıp sunulan tasarıların aynen ya da düzeltilerek kabulü ile gerçekleşir.


Parlamentonun bir başka işlevi de hükumet adamlarının yetişmesine elverişli ortamı oluşturmasıdır. Devlet adamları genellikle önceden parlamentoda bir süre bir çeşit deneyim dönemi geçirirler.


Parlamento tek ya da çift meclisli olabilir. 1980’lerde parlamento ile yönetilmekte olan 130’a yakın ülke içinde 50’den fazlasında çift meclis vardı. Bunların bir bölümü ister istemez çift meclislidir. Çünkü federal devlet statüsündedir. Birincisinin olası aşırı davranışlarını frenlemek amacıyla kurulmuş gerçekten “deneyimli” kişilerden oluşan ikinci meclislerin sayısı çok azdır.


Parlamentolar çeşitli komisyonlar kurarak yasa tasarıları üstünde çalışır. Gerekli komisyonlardan geçtikten sonra yasa tasarıları genel kurulca görüşülüp oylanır.


Türkiye’de 1924 anayasası tek meclisi, 1961 anayasası çift meclisi öngörmüştü. 12 Eylül 1980’de kurulan askeri yönetim Danışma Meclisi eliyle yeni bir anayasa hazırlatmış, 16 Haziran 1982 tarihinde açıklanan yeni anayasa taslağında parlamentonun tek meclisten oluşması öngörülmüştür.