PARAŞÜT büyük bir şemsiye gibi açılarak yere doğru düşüşü yavaşlatan aygıt. Uçağı havada vurulan ya da ağır biçimde arızalanan pilotların havadan yere atlamaları için kullanıldığı gibi herhangi bir yere askeri birlik ve savaş gereçleri indirmeye de yarar. Günümüzdekine benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sebastien Lenormand tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca özellikle 1950’den beri önemli bir gelişme gösteren paraşütçülük sporunun da aracıdır.
Bir paraşüt şu bölümlerden oluşur: Yelken, ipek ya da naylon kumaştan yapılır, yavaşlamayı sağlar; askılar, bükülmüş, örülmüş ipek ya da naylon iplikten yapılır, paraşüt yeleğini yelkene bağlamaya yarar; yelek ya da kemer: paraşütle inecek insan ya da nesnenin kuşandığı bölümdür, askılarla yelkene sıkı tutunmaya yarar; açış kumandası, paraşütün açılmasını sağlar.
Paraşütün yelkeni genellikle dairemsi bir kubbe biçiminde olur ve kubbenin tam ortasında (tepe) bir hava deliği bulunur. Son yıllarda, iniş sırasında paraşütü daha iyi yöneltebilmek için birtakım yenilikler yapılmıştır. Tepesinde baca bulunmayan yarıklı paraşüt, hava borulu paraşüt gibi paraşütler bu çeşit yenilikleri taşıyan tiplerdir. Bir de inişte uçakları frenlemeye yarayan paraşütler vardır. Bunlarda yelken kumaşı, baca çevresinden kenarlara doğru iç içe şeritlerden oluşur.
Paraşütle otomatik açılışla atlama havadan askeri birlik indirmede kullanılır. Kumandalı ya da gecikmeli açılışta atlama sportif paraşütçülüğe uygundur. Bu tür atlamalarda paraşütçüler paraşütü açmadan önce yüzlerce hatta binlerce metre serbest düşüşten yararlanırlar. Paraşüt açıldıktan sonra inişe yön vermek için o yöndeki askıları çekmek yeter. Paraşüt açılırken, havanın ani engellemesinden dolayı paraşütçü şiddetli bir darbe yer. Bu darbe 500-1000 kg arasında değişir. Darbeyi hafifletmek için askılarla yelek arasına esneklik sağlayıcı düzenekler yerleştirilir.
Son olarak uzay araçlarının ve füze başlıklarının yeryüzüne dönüşünde de yavaşlatıcı paraşütler kullanılmaktadır. İki kademeli olan bu tip paraşütlerden ikincisinin çapı, örneğin bir Apollo kapsülü için 27 metredir ve bunlardan üç tanesi birden açılır.