Papağan nedir nerede yaşar özellikleri nelerdir nasıl bir hayvandır? hakkında bilgi

PAPAĞAN tropikal bölgelerde ormanlarda yaşayan göz alıcı renkte birçok kuşun ortak adı. İrili ufaklı üç yüzü aşkın türü bulunan bu kuşların başlıca özellikleri şöyle özetlenebilir: Parmaklarının ikisi öne, ikisi arkaya dönüktür; ayaklarını el gibi kullanarak yiyeceklerini ağızlarına götürebilirler.

Hepsinde gaga kıvrıktır ve alt gaga üst gaganın içine girer. Kuş bir ağaca dikine tırmandığı zaman gagası ayaklarına yardımcı olur. Tüyleri yeşilin, mavinin, sarı, kırmızı ve turuncunun çeşitli tonları ve keskin parlaklığıyla donanmıştır.


Pek çoğunda da insan sesini taklit etme yeteneği vardır. Bu nedenle eskiçağdan bu yana evlerde süs kuşu olarak beslenir. Yaşam süresi de insanlarınkine yakındır.


Ara denen uzun kuyruklu, güzel tüylü papağanlar Amazon’da yaşar. Endonezya’da yaşayan iri gövdeli ve beyaz tüylü kakadu cinsi papağanların başının gerisinde sarı ve kırmızı tüylü tepelikler bulunur. Yeni Zelanda’da yaşayan nestor cinsi papağanlar yırtıcı kuş doğasındadır.


Agapornis cinsinden papağanlarla erkek papağan dişisine oldukça düşkün olduğundan bu papağana “muhabbetkuşu” adı verilmiştir. Küçük boylu, uzunca sivri kuyruklu bu papağanlar Avustralya’da yaşar ve bütün dünyada evlerde kafes kuşu olarak da beslenir.