Pankreas nedir nerede bulunur ne işe yarar görevi nedir özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

PANKREAS sindirim ve iç salgı bezi. Dış salgısıyla sindirimde, iç salgısıyla kanda şeker dengesini sağlamada önemli rol oynar. Pankreas, karın boşluğunda omurga ile mide arasında bulunur. Karşıdan bakıldığında üçgen biçiminde görünür: geniş tarafın onikiparmakbağırsağından yana, kuyruğu sola doğrudur.

Uzunluğu yaklaşık olarak 15 cm, genişliği 2-3 cm’dir. Büyük bir bölümü dış salgı, yani pankreas özsuyu üreten salgı hücreleri kümeciklerden oluşur. Bunların çıkardığı salgılar Wirsung ve Santorini kanallarıyla toplanarak koledok kanalı ile birlikte onikiparmak bağırsağının ikinci bölümüne boşalır.


Bu özsuda şekerleri sindirmeye yarayan amilaz, proteinleri sindirmeye yarayan tripsin ve yağları sindirmeye yarayan lipaz enzimleri bulunur. Pankreasın içinde, dış salgı keseciklerinin arasında Langerhans adacıkları denen birtakım salgı hücreleri daha vardır ki, bunlar ensülin denen iç salgıyı çıkarırlar. Doğrudan doğruya kana karışan ensülin glüsitlerin (şekerler) vücutta yanmasını sağlayarak kanda şeker birikmesini engeller.


Pankreasta eveğen (çabuk ilerleyen) ve süreğen (müzmin) iltihaplanmalar olabilir. Teşhis için radyolojik ve kimyasal incelemelere başvurulur. Başlıca tedavi yolu cerrahi müdahaledir. Habis urlar (kanser) varsa bezin bir bölümü ya da tamamen çıkarılması da gerekebilir.