Paleografi nedir neyi inceler nasıl bir bilimdir? hakkında bilgi

PALEOGRAFİ eski yazıları inceleyen bilim dalı. Dar anlamıyla paleografi, eski eserlerin yazılış tarihini ortaya çıkaran ve eski metinlerin oluşturduğu eldeki belgeleri çözen bir bilimdir. Daha geniş anlamda paleografi, aynı zamanda bütün bu eserlerin tarihini de inceleyen geniş kapsamlı bir bilimdir.

Elyazmalarının incelenmesi için “kodikoloji” deyimi kullanılır. Kodikoloji, elyazmalarının tarihlerini inceleyen paleografi bilimin özel dalıdır. Paleografi, bilinen bütün yazıları ve yazı yöntemlerini kapsamına alır: Yazıtlar paleografisi, silindirler, tabletler üzerine yazılmış metinler paleografisi; papirüs ruloları ve yaprakları üzerine yazılmış belgeler paleografisi müzik belgelerinin paleografisi vb.


Ancak günümüzdeki genel kullanım, paleografiyi sadece kütüphanelerdeki elyazmaları ve arşivlerdeki belgeleri incelemekle görevlendirerek paleografi kavramını elyazması kitapların ve el ile yazılmış belgelerin incelenmesine bağlamaktadır. Paleografların ilgisini, özellikle Akdeniz ülkelerinin (Roma, Mısır, Yunanistan, Anadolu vb.) yazıları çekmektedir. Genel paleografinin temelleri de Yunan ve Roma yazılarının incelenmesiyle atılmıştır.