Otlukbeli savaşı ne zaman nerede kimler arasında hangi padişah döneminde yapılmıştır?

OTLUKBELİ SAVAŞI Osmanlı Devleti ile Akkoyunlu Devleti arasında yapılan savaş. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan İran, Irak ve Azerbaycan’ı ele geçirerek kurmuş olduğu Akkoyunlu Devleti’ni, Osmanlı Devleti ile boy ölçüşecek güçte görüyordu. Ayrıca, Karamanoğulları ve Venedikliler, Uzun Hasan’ı Osmanlılara karşı kışkırtıp duruyorlardı.

Uzun Hasan, Karamanoğullarına yardım etmek için Anadolu’ya elli bin kişilik bir kuvvet gönderdi; Sivas ile Trabzon’un kendisine verilmesini istedi. Akkoyunluların bu saldırgan tutumu üzerine, Fatih Sultan Mehmet, Uzun Hasan’a bir mektup göndererek savaşın kaçınılmazlığını ve savaşa hazır olmasını bildirdi.


Üsküdar’dan yola çıkan yüz bin kişilik bir Osmanlı Ordusu Erzincan’a geldi. İki ordu, Erzincan’ın kuzeydoğusunda Otluk beli denilen yerde karşı karşıya geldi; 11 Ağustos 1473 çarşamba günü yapılan savaşta Akkoyunlu Ordusu yenildi.


Uzun Hasan, güçlükle savaş alanından kaçabildi; fakat oğlu Zeynel Mirza ile bin kadar askeri öldürüldü, binlerce kişi de tutsak alındı. Osmanlı Ordusu, üç gün savaş alanında kaldıktan sonra, Sadrazam Mahmut Paşa’nın ısrarı ve Fatih Sultan Mehmed’in onayı üzerine geri döndü.