Ötanazi nedir nasıl yapılır yasal mı Ötenaziyi savunanların gerekçeleri nedir? hakkında bilgi

ÖTANAZİ öleceği kesinlikle bilinen bir hastanın acısını dindirmek için yaşamına son vermek suretiyle doktor tarafından işlenen adam öldürme suçu. Ötanazi, çeşitli biçimlerde gerçekleşebilir: Yaşamından ümit kesilen bir hastaya oksijen veren tüpün kapatılması, öldürücü iğne yapılması vb.

Günümüzde ötanazi, ceza hukuku açısından bu eylemi işleyen kişiye ceza verilip verilmemesi bakımından önem taşıyan bir konu durumuna gelmiştir. Bu konuda çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Bu görüşlerden biri; faile ceza verilmemesi gerektiğini ve mağdurun rızasının bu konuda geçerli olduğunu savunmaktadır; bu görüş üstünde özellikle ABD’de geniş çalışmalar yapılmaktadır.


Bir başka görüşe göre ötanazi, kasten adam öldürmekten başka bir şey değildir. Bu konuda son görüş, ötanazinin aslında yasal öğeleriyle tam bir adam öldürme suçu olduğunu, ancak insancıl neden ve amaç göz önünde tutularak faile az ceza verilmesi gerektiğini savunmaktadır.


Türk Ceza Kanunu’nda ötanazi konusunda açık bir hüküm yoktur; bu nedenle bu tür eylemler adam öldürme sayılacak, ancak verilen ceza takdiren indirilebilecektir.