Ostrogotlar kimdir ne zaman nerede yaşadılar kimin atası hangi millet? tarihi hakkında bilgi

OSTROGOTLAR Gotların iki büyük kolundan biri. Gotların öteki koluna Vizigotlar denir. Got İmparatorluğu döneminde Azak Denizi bölgesine yerleşen Ostrogotlar, 370 sıralarında Hunların saldırısına uğradılar. Saldırıyı direnmeyle karşıladılar, fakat başarılı olamadılar; Dniester Irmağı’na doğru püskürtüldüler ve ikiye bölündüler.

Bir bölümü kaçarak Pannonia'ya girdi ve oraya yerleşti (380). Öteki bölümü ise Hunların yönetimi altına girmek zorunda kaldı; bunlar, Hunların akınlarına ve savaşlarına katıldılar. Fakat Atilla’nın ölümünden sonra Gepidler ile birleşerek Hun boyundurluğundan kurtuldular ve Pannonia’ya bağlandılar.


Böylece birleşip güçlenen Ostrogotlar, çok geçmeden Doğu Roma İmparatorluğu ülkelerine saldırmaya başladılar (470); Trakya, Makedonya ve Tesalya’ya kadar ilerlediler. Bir süre sonra Ostrogotların başına Teodorik (Theodorich) adında genç bir kral geçti (488) ve Doğu Roma İmparatorluğu ile işbirliği yaparak İtalya üzerine yürüdü.


O sırada İtalya’ya, Batı Roma İmparatorluğu’nu yıkan barbar Odoaker egemendi; Teodorik, Odoaker’le savaşarak onu öldürdü (493) ve İtalya’da Ostrogot Krallığı’nı kurdu. İmparatorluğun merkezine yerleşen genç kral, öteki barbarların tersine Roma’nın kanunlarına ve kurumlarına dokunmadı; bir Romalı gibi hüküm sürerek çevresine Romalıları topladı, sivil yönetimde onlardan yararlandı.


Din işlerinde papayı serbest bıraktı. Fakat bütün bunlara karşın Ostrogot Krallığı’nın ömrü uzun olmadı; Doğu Roma İmparatorluğu’nun orduları tarafından ortadan kaldırıldı (555).