Osman Gazi kimdir kaç yaşında nasıl öldü neler yapmıştır Osman Bey kaç kere evlendi? hayatı eşleri ve oğulları
OSMAN 1 (1258-1326) Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk hükümdarı. Genellikle Osman Bey ya da Osman Gazi olarak anılır. Söğüt’te doğdu; Ertuğrul Bey’in oğludur. Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundandır. Asya’da Moğol istilasının batıya doğru kayması üzerine başlarında Ertuğrul Bey olduğu halde Kayılar, Horasan’dan göçerek Doğu Anadolu’ya geldiler ve Artukoğulları Devleti’nin kuruluşunda etkili oldular. Daha sonra İç ve Kuzeybatı Anadolu’da bir süre dolaştılar ve Anadolu Selçukluları tarafından Bizans sınırında Söğüt ve Domaniç yörelerine yerleştirildiler.
Ertuğrul Bey yaşamının sonuna doğru, üstün nitelikleriyle kardeşleri arasında sivrilen Osman Bey’i Kayı boyu reisliğine aday gösterdi; babası ölünce, Osman Bey onun yerine geçti. Osman Bey, Eskişehir’in bir köyünde oturan Şeyh Edebali ile dostluk kurdu ve onun kızı Rabi'a Bala Hatun’la evlendi.
Osman Bey, silah arkadaşlarının (Samsa Çavuş, Konur Alp, Akça Koca, Gazi Abdurrahman vb.) yardımıyla beyliğin sınırlarını genişletmeye başladı; önce İnegöl tekfuruyla savaşarak onu öldürdü, birçok ganimet aldı. 129l’de Karacahisar’ı ele geçirdi ve aldığı ganimetlerin beşte birini Konya’ya gönderdi. Bu arada Söğüt, Osman Bey’e yurt olarak verildi ve Osman Bey, Selçuklu sultanı tarafından Eskişehir sancağının başına getirildi.
Bir süre akınlara ara veren Osman Bey, daha sonra Bilecik ve Yarhisar kalelerini ele geçirdi; bu sırada Bilecik tekfurunun oğluyla evlenecek olan Yarhisar tekfurunun gelinlik kızı tutsak edildi ve kendisine Nilüfer adı verilerek Osman Bey’in oğlu Orhan Bey’le evlendirildi. İnegöl alındı; Bilecik, bu uç beyliğinin başkenti oldu.
Bu sırada Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat, İlhanlı (Moğol) hükümdarı Gazan Han tarafından tutsak edilip İran’a götürüldü; bunun üzerine birçok Anadolu Selçuklu komutanı ve askeri Osman Bey’in yönetimine girdi. Moğollardan kaçan Türkmen aşiretleri de Osman Beyin egemenliğindeki topraklara gelmeye başladılar. Böylece Osmanlı Beyliği’nin hem nüfusu hem de gücü arttı.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılması üzerine de Osman Bey bağımsızlığını ilan etti (1299). Kendisine Oğuz Han töresine göre sadakat yemini edildi. Osman Bey, bundan sonra devlet kurumlarını düzenleme işine girişti; kalelere birer subaşı, dizdar ve kadı atadı; köyler tımar olarak sipahilere verildi.
Öte yandan akınlara devam edilerek Yundhisar ve Yenişehir alındı (1301) ve Yenişehir yeni devletin başkenti oldu. Yenişehir’de evler, dükkanlar, çarşı ve hamam yaptırıldı. Osman Bey, yeni kurulan devleti beş yönetim bölümüne ayırdı; bunların yönetimini güvendiği komutanlara bıraktı. Sultanönü Orhan Bey’e, Eskişehir Gündüz Alp’e, İnönü Aykut Alp’e, Yarhisar Hasan Alp’e, ve İnegöl Turgut Alp’e verildi.
Bilecik kalesine ailesini yerleştiren Osman Bey, burasının yönetimini de kaynatası Şeyh Edebali’ye bıraktı. Osman Bey’in ve komutanların sürüp giden akınlarını Bizans tekfurları bir türlü önleyemediler. Ayrıca Harmankaya Beyi Köse Mihal, Koçhisar’ın alınmasından bir süre sona, Müslüman oldu (1313) ve onun yardımıyla Lefke, Mekece, Akhisar, Geyve kasabaları ele geçirildi.
Bursa ve İznik kentleri için hazırlıklar yapıldı. Osman Bey, hastalığı nedeniyle, devletin yönetimini Orhan Bey’e bıraktı (1324). Bursa’nın alındığı (1326) haberinden kısa süre sonra öldü; önce Söğüt’e, sonra Bursa’da Gümüşlükümbet’teki türbesine gömüldü.
Doğum tarihi: 1258, Söğüt
Ölüm tarihi ve yeri: 1 Ağustos 1326, Bursa
Defnedildiği yer: Osman Gazi Türbesi, Bursa
Çocukları: Orhan Gazi, Alâeddin Bey, Pazarlı Bey, Fatma Hatun, Hamid Bey, Melik Bey, Çobanbey, Savcı Bey
Eşi: Rabi'a Bala Hatun (e. 1289–1324), Malhun Hatun (e. 1280–1323)
Kardeşleri: Saru Batu Savcı Bey, Gündüz Bey