ÖRÜMCEĞİMSİLER karada yaşayan örümcekleri, akrepleri, keneleri vb. kapsayan eklem bacaklılar sınıfı. Bu hayvanlarda gövde iki (başlıgöğüs, karın) ya da üç (başlıgöğüs, karın, artkarın) bölümden oluşur.
Başlıgöğüs bölgesinde altı çift eklenti bulunur. Karında, hareket sağlayıcı üyeler yoktur; karnın altı dar ya da geniş olabilir. Akreplerde, sonunda zehirli bir iğne bulunan bir artkarın vardır.
Akreplerde, yalancı akreplerde ve silindir örümceklerde karın bölümü on üç bölüt halindedir; ancak örümceklerde, opilionlarda ve özellikle uyuz böceklerinde bölütler birbiriyle tamamen kaynaşmıştır.
Örümceğimsilerde duyarga yoktur, ancak buna karşılık üç çeşit uzantı vardır: Zehir çengelleri, çene ayakları ve bacaklar. Genellikle kısa olan zehir çengelleri, örümceklerin saldırı organlarıdır. Örümceğimsiler başkalaşma geçirmeden ya da çok az başkalaşma geçirerek gelişir.
Bu sınıfa giren başlıca hayvanlar: Örümcekler, akrepler, yalancı akrepler, silindir örümcekler, uyuz böcekleri, palpigradlar, opilionlar, kamçılı akrepler, kamçılı örümcekler vb.