Ördek nedir özellikleri nelerdir nasıl bir hayvandır? hakkında bilgi

ÖRDEK ördekgiller familyasından evcil ya da yabani su kuşu (Anas). Ördek, tıknaz gövdeli, kısa boyunlu, yassı gagalı, kısa bacaklı ve ayakları perdeli bir kuştur. Evcil ördekler, yeşil boyunlu yaban ördeğinden (Anas boschas) türemiştir.

Genel olarak ördeklerin tüyleri cinsiyetine ve mevsime göre çok değişiktir. Dişi ördekler esmer renkte olur ve üzerlerinde aynı renkte koyu benekler bulunur. Erkekler yazın dişilere benzer, ancak kışın ve ilkbaharda daha güzel bir renge bürünür.


Ördekte, gaganın kenarlarında ve dil üzerinde testere dişine benzeyen tırtıklar vardır; bunlar kafes gibi iş görür ve ağza alınan yemlerin alıkonmasına yarar. Gaga su içindeyken ördek solunum yapamaz; bu nedenle ördek yemini suda ararken gagasını tamamen suya sokmaz.


Ördekler karada çok seyrek olarak ağaç üzerinde yuva yapar. Hemen hemen hepsi göçmendir. Bu yabani ördeklerin türleri pek çoktur. Başlıca türleri: Kara ördekleri (yeşilbaş, kılkuyruk vb.); dalıcı ördekler; tünek ördekleri vb. Yabani ördekten türetilen çeşitli evcil ördek ırkları vardır.


Evcil ördekler eti için, yumurtası için, hem eti hem de yumurtası için ve süs için yetiştirilir. Ördek dayanıklı bir hayvan olup, yetiştirilmesi genel olarak kolaydır. Evcil ördekler özellikle et üretimi için yetiştirilir.