Omurilik nedir ne işe yarar nerede bulunur görevleri nelerdir? özellikleri hakkında bilgi

OMURİLİK merkezi sinir sisteminin, omurga kanalı içinde bulunan bölümü. Soğaniliğin altından başlar ve ikinci bel omurunun hizasında son bulur; beyin-omurilik sıvısı ve omurilik zarı ile çevrilidir. Omurilik önden arkaya doğru hafifçe yassılanmış, boyun ve bel bölümlerinde şişkin, uzun bir silindir biçimindedir; bu bölümlerden kol ve bacaklara giden sinirler çıkar.

Omurilik, “bozmadde” ve “akmadde” olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Bozmadde, omuriliğin ortasında bulunur ve sinir hücrelerinin gövdelerinden oluşur; ön taraftaki hücrelerden hareket emirlerini götüren ön kök sinirleri çıkar; arka taraftaki hücreler ise duyu hücreleridir, buradan çıkan arka kök sinirleri yoluyla deri üzerinden, eklemlerden ve iç organlardan gelen duyumları alır.


Akmadde, bozmaddeyi çepeçevre sarar ve demet halindeki sinir tellerinden oluşur. Omuriliğin bir tarafında bulunan bir lezyonun bedenin iki tarafında da bozukluklar yapması, doğru ve çapraz sinir demetlerinin varlığıyla açıklanmaktadır. Omurilikte çeşitli hastalıklar (iltihaplar, urlar, damar bozuklukları vb.) ortaya çıkabilir; ayrıca omurilik, omurga hastalıklarından da zarar görebilir.