Öjenizm nedir uygulamaları nelerdir neyi amaçlar nasıl bir bilimdir? hakkında bilgi

ÖJENİZM ya da ÖJENİK toplumda soyun en sağlam ve yetenekli bireylerini koruyup geliştirmek ve bu yolla gelecek kuşakların sağlam nitelikli olmasını sağlamak amacıyla başvurulacak yolları inceleyen bilim. Adı öjenizm olmasa da eskiçağdan beri böyle bir çalışma ve eylem birçok toplumda görülür.

Eski Yunanda Spartalılar kusurlu doğmuş çocukları yok ederek soyun sağlamlığını korurlardı. Toplumların çoğunda zührevi hastalık bulunan kişilerin evlenmeleri yasaklanmıştır. Bununla birlikte öjenizm henüz kuramsal bir bilim niteliği taşımamaktadır.


Hayvanlarda kusurlu olanlar hemen yok edilir, damızlık hayvanlar sağlam ve kusursuz olanlar arasından seçilir. Böyle bir çifte ayıklamayı insanlara uygulamak düşünülemez. İnsanlar, ne kadar kusurlu olursa olsun her doğan insanoğlunu elden geldiği sürece yaşatmaya çalışırlar.


Öjenizm insanlar için ancak bazı evlenme yasakları koymak ve kısırlaştırma önlemleri almak yoluyla yararlı olabilir ki, bazı ülkelerin yasaları bunlara izin vermektedir. Öjenizm için hiç kuşkusuz en iyi önlem sağlam evlilikler konusunda halkı uyarıcı genetik bilgileri vermek olabilir.