Omurgalılar şubesi nedir kaça ayrılır ortak özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

OMURGALILAR hayvanlar dünyasının bir şubesi (Vertebrata). Omurgalılar; çenesizler, balıklar, amfibyumlar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler diye altı sınıfa ayrılır. Yeryüzünde yapı bakımından en üstün hayvanlar bu şubede bulunur: İnsan ve öteki gelişmiş hayvan türleri.

Genellikle büyük boy hayvanlardan oluşan omurgalıların başlıca bedensel özellikleri şunlardır: Beden, baş, gövde, kuyruk ile gövdeye bağlı olan üyelerde (kol ve bacaklar, kanatlar, yüzgeçler) oluşur. Suda yaşayanlarda kuyruk en önemli hareket organıdır ve üyelere yüzgeç denir. Karada yaşayan omurgalılarda üyeler ya iki çift bacaktan ya da önde bir çift kanat ile arkada bir çift bacaktan oluşur.


Bazı türlerde ise üyelerin ve kuyruğun körelmesi ya da tümüyle yok olması gibi değişik durumlara (uyumlara) rastlanır. Karada yaşayanlar akciğerleriyle, suda yaşayanlar genellikle solungaçlarıyla solunum yaparlar. Bir bütün olarak beden, enine göre uzun ve sağıyla solu bakışımlıdır (simetrik).


Bu hayvanların en önemli özelliği, birbirine eklemli ya da kaynamış değişik parçalardan oluşan ve hem kaslara bağlanma noktası görevi yapan, hem de kaldıraç gibi iş gören bir iskelete sahip olmalarıdır. Bu özellik, omurgalılara büyük bir, yaşama kolaylığı sağlamış ve onlara hızla dolaşma (hareket) yetkisi kazandırarak yeryüzüne yayılmalarında başlıca etken olmuştur.