OLİMPİYAT OYUNLARI her dört yılda bir değişik bir ülkede düzenlenen ve yalnızca amatörlerin katıldığı uluslararası büyük spor gösterisi. Olimpiyat oyunlarının kurucusu, efsaneye göre Herakles’tir; fakat bu oyunlar tarihe ancak birinci olimpiyatla geçti (İÖ 776).
Eski Yunanistan’da bu oyunlar her beş yılda bir, yaz gündönümünü izleyen yeni ayda yapılırdı. Önceleri dinsel bir bayram töreni niteliğinde olan bu oyunlar “Olympia Tapınağı” yakınında düzenlenir ve tek bir yarışmayı kapsardı: Stad koşusu (192m).
Daha sonra bu yarışmaya başka yarışmalar eklenerek, olimpiyat oyunları daha renkli bir duruma getirildi: Çift stad koşusu (380 m); güreş; pentatlon (uzun atlama, güreş, kısa mesafe koşusu, cirit ve disk atma); yumruk dövüşü. İÖ 680’de atlı yarışmalar da oyunlara katıldı. Olimpiyatlara yalnızca özgür Yunan erkekleri katılır ve en çok ödül (zeytin dalı) kazanan atletin adı, bu başarıları kazanmış olduğu yılda verilirdi.
Modern olimpiyat oyunlarının kurucusu Fransız Baron Pierre de Courbertin’dir (1892); onun çabaları sonucunda ilk modern olimpiyat oyunları, 1896’da (5-14 nisan) Atina’da yapıldı; Atletizm, kürek, bisiklet, eskrim, jimnastik, halter, binicilik, güreş, yüzme, tenis, atış, yatçılık. Bu yarışma programına, daha sonraki olimpiyat oyunlarında yeni spor dalları eklendi.
1896’dan beri dört yılda bir düzenlenen bu oyunlara ulus, ırk ve din ayrımı yapılmaksızın, yalnızca amatör sporcular katılabilmektedir.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (İ.O.C ), her olimpiyat oyununda bir sonraki olimpiyatların yapılacağı kenti belirler. ''Yaz Olimpiyat Oyunları'' diye adlandırılan bu oyunların yanında, 1924’ten beri “Kış Olimpiyat Oyunları” da yapılmaktadır. Olimpiyat oyunlarının simgesi, beş kıtayı belirten birbirine geçmiş beş dairedir.
Olimpiyat oyunları, olimpiyatlara katılacak olan yarışmacıların geçit resmiyle başlar; her ülkenin sporcuları ayrı gruplar halinde stadyuma gelirler. Oyunların yapıldığı ülkenin başkanı oyunların resmen başladığını ilan eder. Bu arada Olympia’dan (Yunanistan) atletlerin getirdikleri olimpiyat meşalesiyle, stadyumdaki meşale yakılır; oyunların başladığını belirten bu meşale, olimpiyatların sonuna kadar yanar.
Madalya törenleri, her yarışma sonunda yapılır: İlk üç dereceye giren yarışmacılar onur kürsüsüne çağrılarak, bunlardan birinciye altın, ikinciye gümüş, üçüncüye de bronz madalya verilir; bu üç ülkenin bayrakları direğe çekilir ve bando birinci gelen yarışmacının ulusal marşını çalar.