Nizam-ı cedit nedir hareketlerinin amaçları nelerdir kim kurmuştur? döneminin özellikleri hakkında bilgi

NİZAM-I CEDİT 3. Selim zamanında kurulan talimli asker ocağına verilen ad. Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalanmaktan kurtarmak ve devleti güçlendirmek için birtakım yeniliklerin yapılmasını gerekli gören 3. Selim, önce asker ocaklarının ele alınıp düzeltilmesine karar verdi.

Bu amaçla çeşitli asker ocaklarında (yeniçeri, topçu, humbaracı, lağımcı vb.) yenilikler yapıldı. Bu yeniliklerin en önemlisi Nizam-ı cedit Ocağı’nın kurulmasıydı. Bu ocak, yeniçerileri ürkütmek için, Bostancı Ocağı’na bağlı Bostancı Tüfekçisi Ocağı olarak kuruldu (1793).


Hazırlanan tüzüğe göre, Nizam-ı cedit Ocağı 12.000 kişi olacak ve bunun 1.600 kişisi İstanbul’da, ötekiler de başka bölgelerde (Anadolu, Rumeli) yetiştirilecekti. Bunları eğitmek için İsveç’ten ve Fransa’dan subaylar getirildi, kışlalar yapıldı ve bunlar için özel giyim kuşam kabul edildi; ocağın giderleri için İradı Cedit hazinesi kuruldu.


Nizam-ı cedit askerleri, 1799’dan sonra eyaletlerde de yetiştirilmeye başlandı. Nizam-ı cedit Ocağı’nın kısa sürede gelişip güçlenmesi, yeniçerilerin ve onlarla işbirliği yapanların düşmanlığına neden oldu ve Kabakçı Mustafa’nın yönettiği ayaklanma sonucunda kaldırıldı; 3. Selim de tahttan indirildi.