Nil Nehri nerede hangi kıtada nereden doğar nereye dökülür? hakkında bilgi

NİL Afrika'nın en uzun ırmağı; 6.700 km. Nil, Orta Afrika’da Burundi’den doğar, “Kargera” adıyla Viktorya Gölü’ne dökülür. Sonra aynı gölden Nil Viktorya adıyla çıkar, Kioga ve Mobutu göllerini geçer. Bu göllerden çıktıktan sonra Güney Sudan’ın bataklık geniş ovalarında yayılır, Bahr-el Gazal kolunu orada alır. Bu kesimden sonra Beyaz Nil adını alır.

Hartum yakınlarında buna Mavi Nil, sonra Athara Irmağı karışır. Böylece büyüyen Nil, Nübye Çölünü ve Mısır’ı geçerek iki kol halinde ve Kahire’den başlayan geniş bir delta ile Akdeniz’e ulaşır. Nil’in aşağı çığırındaki akışı, tropikler arası bölgede bulunan yukarı çığırdan gelen sularla yazın kabarır.


Irmak büyük ölçüde mil getirdiğinden, taşkın mevsiminde bu mili yatağının çevresindeki alanlara bırakır. Bu da o yörelerin verimini arttır. Nil çığırı, Nübye Çölü ve Mısır’da adeta bir vaha gibidir. Sularından bu yörelerde eskiçağdan beri sulama işlerinde yararlanılır.


Hartum’dan Akdeniz’e kadar birçok kentin içinden ya da yöresinden geçen Nil, su ulaşımına da çok elverişlidir. Günümüzde Nil’in akışı, aralıklı olarak yapılan barajlarla düzene sokulmuş ve bu barajlar aynı zamanda hidroelektrik santrallarıyla da donatılmıştır. Bu barajların en büyüğü arkasında Nasır Gölü’nün biriktiği Assuan Barajıdır ve baraj gölünün uzunluğu 500 km’yi bulur.