NEPTÜN Güneş Sisteminde gezegen. Güneşten uzaklık sırasına göre sekizinci gezegen olan Neptün, 1846’da Le Verrier tarafından keşfedilmiştir. Pek parlak olmayan Neptün, Yerden çok uzak olduğu için, çıplak gözle görülemez. Örneğin yedinci gezegen Uranüs Güneş’ten 2.871 milyon km uzaklıkta dolaşırken, Neptün Güneşten 4.500 milyon km uzaklıkta dolaşmaktadır. Neptün’de bir yıl yaklaşık olarak 165 Yer yılı, bir gün ise 16 saat sürer.
1939’da yapılan ö1çumere göre çapı 50.000 km, hacmi Yer’in 65 katıdır; kütlesi ise, oluştuğu maddelerin hafifliği nedeniyle, Yer’inkinin ancak 17 katıdır. Gözlem aygıtlarıyla Neptün’e bakıldığında mavimsi renkli bir disk gibi görünür. Gökbilimci A. Dollfus gezegenin üstünde, hareketsiz gibi görünen düzensiz lekeler gözlemiştir.
Buna dayanılarak, gezegende her şeyin don olayı nedeniyle hareketsizleştiği ve atmosfer akımları bulunmadığı ileri sürülmektedir. Neptün’ün iç yapısının ve atmosferinin bileşimi kesin olarak bilinmemekle birlikte, genellikle hidrojenden oluşan Jüpiter’e çok benzediği sanılmaktadır.
Neptün’ün Triton ve Nereis (Nereide) adında iki uydusu vardır. Bunlardan Triton Ay’dan daha büyüktür ve gezegeninkine ters doğrultuda dairesel bir yörüngede dolaşır; diğer uydu Nereis ise Triton’dan küçüktür.