Müzik nedir nasıl bir sanattır nasıl ortaya çıkmıştır? tarihi ve gelişimi hakkında bilgi

MÜZİK insanın kendini eserlerle anlatmasına olanak veren sanat. Müzik, güzel sanatların en eskisidir. Çok eski çağlarda insanların iş yaparken, örneğin tahıl döverken, söyledikleri bir çeşit işbaşı türkülerinin ilk müzik parçaları olduğunu ileri sürenler vardır. Ancak bu sanatın ne zaman ve nerede başladığı kesin olarak bilinmemektedir.

Müziğin, türküyle ya da şarkıyla başlamış olduğu kuşkusuzdur. Çünkü ilk müzik aracı, insan sesidir. Bütün öteki müzik araçları, insan bedeninin yapabileceğini benzeri ya da uzantısı olarak, insan sesinden türemiştir. Çalgılar, ilk müzik olan şarkıyı, öz bakımdan yeni bir şey katmadan uzatır ve genişletirler.


Harp ve flüt gibi bazı müzik araçlarının, Eski Mısırlılar ve Sümerler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Tarihsel gelişim süreci içinde, insan sesinde ve öteki müzik araçlarında büyük gelişmeler sağlandı; geçmiş çağların müzik birikiminin bir ürünü olarak da çağdaş müzik ortaya çıktı:


Müzikolog-Walter Wiora, Tarih öncesi çağdan günümüze kadar, dört müzik çağından söz eder.


1. Tarih öncesi ve bunun ilkel halklar ile gelişmiş uygarlıkların halk müziğindeki uzantıları;


2. Mısır ve Sümer gibi gelişmiş uygarlıkların, Roma çağına kadar uzanan ve doğu uygarlıklarında da varlığını sürdürerek gelişen eski müziği;


3. Yukarı ortaçağdan başlayarak ortaya çıkan, armoni ve çok seslilik gibi özellikler taşıyan, senfoni gibi büyük biçimleri kapsayarak başka yerde görülmeyen birçok özellik taşıyan müzik sanatı;


4. Dünyanın bütün ülkelerini kapsayan, bir tür evrensel müze içinde önceki uygarlıkların kalıntılarını bir araya getiren ve dünya reklamcılığı uyarınca uluslararası konserler düzenlenmesine, bilimsel çalışmalar yapılmasına ve müzik bestelenmesine yol açan teknik ve sanayi çağı.