MONARŞİ bütün egemenlik yetkilerinin bir kişi ve onun adamları tarafından kullanıldığı yönetim biçimi. Fransızca bir terim olan monarşi, genellikle siyasi otoritenin bir kişi tarafından kullanılması anlamına gelir; ancak bu yönetim biçimini tiranlık ya da diktatörlükle karıştırmamak gerekir.
Çünkü mutlakiyetçi bile olsa, her monarşi, hem iktidara geçiş bakımından, hem de iktidarın uygulanması bakımından kurallara bağlanmış ve böylece sınırlandırılmıştır.
Eskiçağlarda da monarşiler vardı, günümüzde de vardır. İlkel ve otoriter bir monarşiden ılımlı monarşiye, ondan da
cumhuriyetlere ve demokrasilere giden bir siyasal evrim düşünmek doğru değildir. Öteden beri, genellikle son derece kısıtlı monarşilerin yanı sıra, demokratik olmasa da, en azından oligarşi rejimlerini bulunduğu bilinmektedir.
Ancak ilk monarşi biçimlerinin, sonraki monarşilerden farklı olduğunun da bilinmesi gerekir; bu farklılık, toplumsal gelişme ve değişmelerin doğal bir sonucudur.
Eskiden beri görülen başlıca monarşi tipleri şunlardır: İlahi hukuka dayanan monarşi; meşruti monarşi; mutlak monarşi; parlamentolu monarşi; seçime dayanan monarşi; soydan gelme monarşi; sınırlı monarşi vb.
Günümüzde Avrupa ülkelerinden bazıları (Belçika Danimarka, İngiltere vb.) meşruti monarşiyle, Asya ülkelerinde de bazıları (Suudi Arabistan, Ürdün vb.) mutlak monarşiyle yönetilmektedir.