Moğolistan nerede nasıl bir yer ülke nüfusu kaç? hakkında bilgi

MOĞOLİSTAN Orta Asya’da devlet. Yüzölçümü 1.565.000, nüfusu 3,17 milyon, başkenti Ulan Bator. Çin ile Rusya arasında büyük bir alan kaplayan (Türkiye’nin iki katından fazla) Moğolistan’ın batısı ve kuzeyi dağlık, güneyi ve doğusu çöldür. Denizden çok uzak olduğu için ülkede tam bir kara iklimi egemendir.

Yıllık yağış miktarı en çok 500 mm’ye ulaşır. Gece ve gündüz sıcaklık farkı büyük olmasının yanı sıra yaz-kış sıcaklık farkı da çok yüksektir. Ocak ayı sıcaklık ortalaması -27°C, temmuz ayı ortalaması 18°C dolayındadır. Dağlık kesimle birlikte düzlüklerin bir bölümü de bozkır bitki örtüsüyle kaplıdır. Gobi Çölü ise kumlu ve çorak alanlar halindedir.


Moğolistan’da nüfus yoğunluğu çok azdır (km2 başına 1 kişi). Nüfusu oluşturan halkın büyük bir bölümü (yüzde 89) Moğol, geri kalanı Türk, Rus, Çinli gibi çeşitli uluslardandır. Kentleşme oranı normaldir. Halkın yüzde 50’ye yakını kentlerde oturur. Başlıca kentler; Ulan Bator, Darhan, Coybalsan, Nalayha, Ulangom dur.


Moğolistan’ın en önemli ekonomik etkinliği hayvancılıktır. Eskiden çadırlarda oturan Moğol oymakları koyun, keçi ve at sürülerini obadan obaya gezdirerek göçebe bir yaşam sürerlerdi. Ülkede 1924’te kurulan sosyalist düzenin sonucu olarak bu durum günümüzde büyük ölçüde değişmiş, hayvan yetiştiricileri kooperatiflerde birleşmişlerdir. Ayrıca hayvancılığın yanı sıra tarla tarımı da geliştirilmiş, bunu desteklemek için devlet üretme çiftlikleri kurulmuştur.


Moğolistan’ın başlıca yeraltı zenginlikleri kömür, bakır, molibden, fosforit ve manganezdir. Bu yatakların hepsi işletilmekte, buna paralel olarak ülke gittikçe sanayileşmektedir. Başlıca dışsatım ürünü hayvan, hayvan ürünleri ve madenlerdir. En yoğun ticari ilişki (dış ticaret) Rusya ile yapılır.


13. yüzyılda Cengiz Han’ın yönetiminde birleşerek güçlü bir dünya devleti olan Moğolistan, daha sonra parçalanıp, yüzyıllarca Çin egemenliğinde kaldı. 20. yüzyılın başlarında, 191l’de kuzeydeki Dış Moğolistan Çin’den ayrılarak bağımsız bir krallık oldu. Ancak bu çok sürmedi. 1924’te komünistler iktidarı ele geçirerek krallığı kaldırıp Moğolistan Halk Cumhuriyeti’ni ilan ettiler.