Miyosen dönemi nedir ne anlama gelir neler oldu? hakkında bilgi

MİYOSEN jeolojik üçüncü zamanın oligosen ile pliyosen arasındaki dönemi. Miyosen yaklaşık olarak — 25 milyon yılla — 10 milyon yıl arasında yer alır. Batı Avrupa’da Alp kıvrımlanması miyosende tamamlanmıştır.

Miyosenin başlamasından bir süre sonra, oligosende oluşan büyük göller kurudu; daha sonra Avrupa’nın bir bölümü, İsviçre ve Avusturya jürasının bazı yerlerinde ve Güney Rusya’da bıraktığı dayanıksız taş yığınları nedeniyle, “molas denizi” adı verilen bir denizle örtüldü.


Miyosen tabaka aşağıdan yukarıya doğru üç kata (bürdigalyen, vindoboniyen, ponsiyen) ayrılır. Miyosen dönemi hayvanlar dünyasında (fauna), memelilerde görülen büyük bir gelişme dikkati çeker. Günümüzdeki hayvan gruplarının hepsine miyosende rastlanır; hatta bunlardan bazıları evrimlerinin en yüksek aşamasına daha o zaman varmışlardı.


Miyosen aynı zamanda çok zengin bir bitkiler dünyasına (flora) sahipti; dönemin sonuna doğru kavak, çınar, kızılağaç, söğüt, yeşil meşe, defne ve iğne yapraklı çeşitli ağaçlar yaygınlaşmaya başlamıştı.