İmparator Neron kimdir ne zaman yaşadı nasıl öldü Romayı yaktı mı? hayatı hakkında bilgi

NERON (37-68) Roma imparatoru. Anne tarafından Augustus’un soyundandı. Genç yaşta dul kalan annesi Agrippina, oğlunu imparator yapmak amacıyla imparator Claudius’la evlendi ve Neron’u ona evlat olarak kabul ettirdi (49); önemli görevlere kendi adamlarının getirilmesini sağladı.

Neron, Claudius’un kızı Octavia ile evlendi (53). Bir süre sonra Agrippina, Cladius’u zehirleyerek öldürünce, Neron imparator oldu (54). Gerçekte Agrippina oğlunun ve hükümetteki adamlarının aracılığı ile hüküm sürmeyi tasarlıyordu. Neron’un iktidarının ilk yılları olaysız ve halka yararlı olarak geçti; vergiler azaltıldı ve sınırlarda güvenlik sağlandı.


Seneca ile Burrus, Neron’u annesinin etkisinden kurtarmak istiyorlardı; durumunun sarsıldığını farkeden Agrippina, Neron’un üvey kardeşi Britanicus’la işbirliğine girişti. Bunun üzerine Neron üvey kardeşini vurdurdu (55); gücüne ve zalimliğine artık hiç bir kuvvet karşı koyamayacak duruma gelince de annesini öldürttü (59); karısını boşayarak Poppaea ile evlendi, Octavia’yı sürgüne göndererek öldürttü.


Çılgınlığı ve zalimliği giderek arttı; çevresindeki kimselerle zevk ve eğlenceye daldı. Büyük bir yangın Roma’yı yerle bir edince, Neron, halkın nefret ettiği Hıristiyanları yangından sorumlu tuttu ve onları yok etmeye kalkıştı. Kendine büyük bir saray yaptırdı; Roma’yı yeniden kurmaya çalıştı; hazinede para kalmayınca servetlere el koydu. Sonunda çeşitli illerde ayaklanmalar çıktı.


Senatoda Piso’un liderliğinde bir isyan hazırlandıysa da, Neron bunu zamanında öğrenerek (65) kanlı bir şekilde bastırdı. Piso intihar etti, aralarında Seneca’nın da bulunduğu diğer isyancılar öldürüldü. Bu olaydan sonra öldürülme korkusuna kapılan Neron’un hükümdarlığının son yılları terör ve eğlenceyle geçti.


Senatodaki muhalefetin lideri Tharea’yı öldürttü, Yunanistana gidip araba ve şiir yarışmalarına katılarak ün kazanmaya çalıştı. Senato komiseri Lyon’lu Vindex’in öncülüğünde yeni bir isyan patlak verdi. İspanya Genel Valisi Galba ve Afrika lejyonları da isyana katıldılar. Senato tarafından halk düşmanı ilan edilen Neron, Roma’dan kaçtıktan sonra azatlı bir köle tarafından öldürüldü.