Aziz Nesin kimdir nerelidir eserleri nelerdir? hayatı hakkında bilgi

Aziz NESİN mizah ve oyun yazarı. 1915'te Heybeliada da dünyaya geldi, asıl adı Mehmet Nusret Nesin’dir. Kuleli Askeri Lisesi’nde ve Harp Okulu’nda öğrenim gördü. 1937’de subay oldu. 1944'te üsteğmenken ordudan ayrıldı. Gazetecilik yaşamına atıldı. Yazdığı şiir ve öyküler çeşitli dergilerde yayımlandı.

Sabahattin Ali ile birlikte çıkardığı Markopaşa adlı mizah dergisinde tanındı (1946). Bu dergide yazdığı yazılar ve öyküler yüzünden adli kovuşturmalara uğradı, bir süre hapis yattığı için yazı yaşamından uzak kaldı. 1955’te yeniden yazmaya başladı. Akbaba, Dolmuş, Yeni Gazete, Akşam ve Tanin dergi ve gazetelerinde çeşitli öyküler ve yazılar yayımladı.


1969’ta gazeteciliği bırakarak tamamen yazarlığa yöneldi. Türk edebiyatının önde gelen mizah yazarlarından biri olan Nesin, toplumsal yaşamın aksayan yönlerini, olayları güldürücü, akıcı biçim ve güçlü bir anlatımla yansıttı. Eserleri birçok uluslararası mizah yarışmasında ödül kazandı, yabancı dillere çevrildi. Nesin’in sahnelerde radyo ve televizyonda birçok oyunu oynandı. 1972’de, her yıl seçilen yoksul ve kimsesiz dört çocuğu bir meslek sahibi oluncaya dek yetiştirmek amacıyla Nesin Vakfı’nı kurdu ve kitaplarının gelirlerini bu vakfa bağışladı.


50’nin üzerinde kitap yazan Nesin'in eserlerinden bazıları şunlardır: İt Kuyruğu, Damda Deli Var, Ölmüş Eşek, Kör Döğüşü, Gıdı Gıdı, Yeşil Renkli Namus Gazı, Nazik Atlet vb. (öykü); Kağnı Gölgesindeki İt (Zübük), Şimdiki Çocuklar

Harika, Büyük Grev, Tatlı Betüş, Tek Yol vb. (roman); Biraz Gelirmisiniz?, Çiçu, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Bir Şey Yap Met, Seyahatname (oyun); Böyle Gelmiş Böyle Gitmez (anı).